Urbex: De wereld van verlaten gebouwen en strafbaarheid

Urbex, ofwel urban exploring, is een fascinerende hobby waarbij verlaten en vervallen gebouwen worden bezocht. Maar is urbex strafbaar? Waarom is urbexen verboden? En hoe kom je aan urbex locaties? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer, en geven we je een inkijkje in de wereld van urbex fotografie.

Wat is urbex en waar staat het voor?

Urbex staat voor urban exploration en omvat het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen, structuren en andere vergeten plekken. Van oude fabrieken tot verlaten ziekenhuizen en spookachtige kastelen, het doel is om de schoonheid van verval en vergetelheid vast te leggen.

Is urbex strafbaar? Waarom is urbexen verboden?

Hoewel het verkennen van verlaten gebouwen misschien onschuldig lijkt, kan het in sommige gevallen als illegaal en dus strafbaar worden beschouwd. Dit komt omdat het betreden van privéterrein zonder toestemming van de eigenaar als huisvredebreuk kan worden gezien. Daarnaast kan het verkennen van verlaten locaties gevaarlijk zijn vanwege instortingsgevaar en de aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals asbest.

Hoe kom ik aan urbex locaties?

Het vinden van urbex locaties kan een uitdaging zijn, omdat veel locaties geheim worden gehouden om vandalisme en diefstal te voorkomen. Echter, er zijn verschillende manieren om urbex locaties te ontdekken:

 1. Online forums en sociale media: Veel urbexers delen hun ervaringen en locaties op internet, zij het vaak in besloten groepen.
 2. Google Earth: Gebruik satellietbeelden om verlaten gebouwen en terreinen in jouw omgeving te spotten.
 3. Lokale kennis: Praat met bewoners en doe onderzoek naar de geschiedenis van jouw omgeving. Je zult verbaasd zijn hoeveel verborgen juweeltjes er te vinden zijn.
 4. Locatie diensten zoals Makkelijk Urbex: Alle urbex locaties worden hier aangeboden. Ben je dus op zoek naar een locatie dan kan je deze hier eenvoudig vinden. Gesorteerd op land en regio van losse locaties voor als je eenmalig gaat urbexen tot hele kaarten voor als je dit regelmatiger wilt doen en een groter gebied wilt ontdekken. Na het afrekenen ontvang je meteen het adres (coördinaat) van de locatie of de toegang tot de kaart vanuit waar je direct kan navigeren.

Wat zijn urbex foto’s? Welke lens voor urbex fotografie?

Urbex foto’s zijn foto’s die genomen zijn tijdens het verkennen van verlaten en vervallen locaties. Ze laten vaak de schoonheid van verval en de verstrijking van tijd zien.

Voor urbex fotografie is het belangrijk om een lens te kiezen die geschikt is voor de omstandigheden. Over het algemeen zijn groothoeklenzen ideaal voor het vastleggen van grote ruimtes en het creëren van een dramatisch perspectief. Een lens met een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) is ook handig, omdat het vaak donker is in verlaten gebouwen en je zonder flits wilt

werken om de sfeer van de locatie te behouden. Een zoomlens kan ook nuttig zijn om details van veraf vast te leggen zonder dat je gevaarlijke situaties hoeft te trotseren.

Is verlaten gebouwen bezoeken verboden? Hoe heet het als je verlaten gebouwen bezoekt?

Het bezoeken van verlaten gebouwen kan in sommige gevallen verboden en dus strafbaar zijn, zoals eerder vermeld. Dit hangt af van de wetgeving in het land waar je bent en of je toestemming hebt van de eigenaar van het terrein. Het bezoeken van verlaten gebouwen zonder toestemming wordt ook wel “inbreken” genoemd.

Veelgestelde vragen over urbex

Is het mogelijk om legaal aan urbex te doen?

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om legaal aan urbex te doen. Dit kan door toestemming te vragen aan de eigenaar van het terrein of door deel te nemen aan georganiseerde urbex-tours, waarbij de organisator de benodigde toestemmingen heeft geregeld. UrbexExclusive™ is een voorbeeld van een mogelijkheid om legaal aan urbex te doen, hier is de toestemming geregeld en kan je op een rustige manier ontdekken en foto’s maken zonder juridische risico’s te lopen.

Wat zijn de risico’s van urbex?

Urbex kan gevaarlijk zijn vanwege instortingsgevaar, blootstelling aan schadelijke stoffen en het risico op letsel door vallend puin, scherpe voorwerpen of onveilige vloeren. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van stevige schoenen en een zaklamp bij je hebben.

Wat moet ik meenemen tijdens het urbexen?

Enkele essentiële items voor urbex zijn:

 • Stevige schoenen
 • Zaklamp
 • Camera en lenzen
 • Stevig camerastatief
 • Handschoenen
 • Reservebatterijen en geheugenkaarten
 • Mobiele telefoon (voor noodgevallen)
 • Water en snacks
 • EHBO-kit

Conclusie

Urbex is een fascinerende en avontuurlijke hobby, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en de wettelijke implicaties. “Is urbex strafbaar?” en “Waarom is urbexen verboden?” zijn belangrijke vragen om te overwegen voordat je je in deze wereld begeeft. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, respect toont voor de locaties die je bezoekt, en geniet van het vastleggen van de verborgen schoonheid van verlaten gebouwen en plekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
🔥 50% korting op hele landen kaarten van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje📍 Gebruik code "vakantiegeld"
0
days
0
uren
0
minuten
0
seconden
🔥 50% korting op hele landen kaarten van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje📍 Gebruik code "vakantiegeld"